PORTAL RASMI

KERETAPI TANAH MELAYU BERHAD

"MERAKYATKAN KERETAPI"
  • |

Mengenai Akademi Keretapi Malaysia (MyRA)

Tarikh disiarkan : 21-04-2016    Disiarkan oleh : Main Administrator

 

Sebelum tahun 2009, aktiviti latihan utama telah dijalankan di Sekolah Latihan KTMB di Sentul, Kuala Lumpur. Walau bagaimanapun Sekolah Latihan terpaksa dipindahkan untuk memberi laluan untuk pengembangan perniagaan baru. Penempatan semula untuk Sekolah Latihan KTMB di Batu Gajah, Perak 195 km utara Kuala Lumpur.


Mengambil kira keperluan masa depan untuk latihan, serta pendidikan dan pembangunan kereta api serantau yang lain, Sekolah Latihan KTMB telah ditukar nama kepada Akademi Keretapi Malaysia (MyRA). Operasi bermula pada bulan Januari 2009 untuk menyediakan latihan, pendidikan dan perundingan pembangunan dan perkhidmatan kepada semua industri kereta api yang berkaitan.


Kompleks KTMB termasuk MyRA dan Bengkel & Depot Batu Gajah telah dilancarkan secara rasmi oleh Kebawah Duli Yang Maha Mulia Sultan Perak Sultan Azlan Shah pada 27 Julai 2010.

MyRA juga menyewakan kemudahan kepada orang ramai. Kemudahan yang disediakan untuk disewa di Blok Penginapan, Dewan Seri Perak, Dewan Bunga Raya, Padang Hoki dan Kelas Belajar.

Sejak Pengurusan telah menegaskan pada perkhidmatan selamat, boleh dipercayai dan selesa, MyRA akan melihat secara menyeluruh ke dalam latihan yang sesuai untuk setimpal keperluan Pengurusan bagi memastikan misi itu tercapai. MyRA juga akan memberi tumpuan kepada pembelajaran yang berterusan bagi memastikan akan ada peningkatan yang berterusan bagi KTMB.